17.05.2022

Suomen Punaiselta Ristiltä lääkintätarvikkeita ja lääkeapua Ukrainan kriisialueelle

Kuva: Laura Vesa / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti tukee puolella miljoonalla eurolla kansainvälisen Punaisen Ristin lääkehankintoja Ukrainassa.

Humanitaarisen avun tarve Ukrainassa on valtava. Ihmiset tarvitsevat epätoivoisesti terveyspalveluita, lääkkeitä, puhdasta vettä ja suojaa.

Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereen Kalkusta on toimitettu Ukrainan Punaisen Ristin avuksi puoliperävaunullinen kipeästi kaivattuja lääkintätarvikkeita, kuten potilasmonitoreja, pulssioksimetrejä ja sideharsoja.

Lääkintätarviketoimituksen lisäksi Suomen Punainen Risti tukee puolella miljoonalla eurolla Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) lääkehankintoja Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi.

– Jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa rahallinen tuki mahdollistaa juuri niiden lääkkeiden hankkimisen, joita kulloisellakin hetkellä eniten tarvitaan. Lääkkeet Punaisen Ristin komitea hankkii ja kuljettaa Ukrainaan vakiintuneiden kanavien kautta, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen.

Terveydenhuollon tukena Ukrainassa

Suomen Punainen Risti on lähettänyt Ukrainaan ja sen naapurimaihin tähän mennessä yhteensä 20 avustustyöntekijää tukemaan Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota. Uusin vahvistus tulee olemaan terveydenhuollon tehtäviin Ukrainaan lähtevä Sirpa Miettinen.

– Lähden tukemaan Ukrainan Punaisen Ristin terveydenhuolto-ohjelmia Lvivin ja Zagarpattyan alueille Länsi-Ukrainaan. Itävallan Punainen Risti on tukenut alueita jo pitkään, mutta nyt tarpeet perusterveydenhuollossa ovat kasvaneet sisäisten pakolaisten vuoksi. Monet heistä elävät väliaikaissuojissa, Miettinen kertoo.

Punainen Risti tarjoaa Länsi-Ukrainassa muun muassa mobiiliklinikoita, kotihoitoa ja psykososiaalista tukea.

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijät lähetetään tehtäviinsä katastrofirahastoon tehtyjen lahjoitusten turvin.

Paikan päällä avun vievät perille kansainvälinen Punainen Risti ja paikallinen Punainen Risti. Avustustyö Ukrainassa ja sen lähimaissa tulee vaatimaan pitkäjänteistä otetta.

– Humanitaarinen kriisi Ukrainassa on syvä, ja apua tullaan antamaan vielä vuosia. Ihmiset voivat edelleen auttaa parhaiten lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, muistuttaa Korhonen.

Suomen Punainen Risti on aiemmin myöntänyt katastrofirahastosta yhteensä 3 miljoonaa euroa kansainvälisen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa ja sen lähimaissa.