Hymyileviä nepalilaislapsia koulumatkalla kouluasuissaan.

Testamentti on hyvä päätös

Kuva: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Voit huolehtia sinulle tärkeistä ihmisistä ja asioista myös poismenosi jälkeen tekemällä testamentin. Testamentti Punaiselle Ristille mahdollistaa avun jatkumisen tulevienkin sukupolvien hyväksi.

Pienikin osuus siitä, mitä sinulta jää, voi muuttaa toisen ihmisen elämän.

Tilaa Hyvä päätös -testamenttiopas
Kun minä tämän päätöksen sisäisesti tein, niin sellainen outo rauha laskeutui asian päälle. Se antaa ryhtiä tähän vanhenemiseen.
Testamentin tehnyt 69-vuotias mies
Testamentti Punaiselle Ristille mahdollistaa avun jatkumisen tulevienkin sukupolvien hyväksi. Kuva: Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti

Testamentti­neuvontaa veloituksetta

Jos harkitset muistavasi testamentissasi Suomen Punaista Ristiä, sinulle on myös tarjolla maksutonta apua testamentin laatimiseen. Meiltä saat yhteystiedot asianajajille, jotka auttavat sinua veloituksetta.

Ota yhteyttä, kun haluat keskustella testamenttilahjoituksesta tarkemmin:

Mia Ekström

Testamenttiasiantuntija
puh. 040 562 2472
mia.ekstrom@punainenristi.fi

Tilaa testamenttiopas

Yhteystiedot tallennetaan Suomen Punaisen Ristin markkinointirekisteriin. Lue lisää.

Lisätietoa testamenttilahjoittamisesta

Kun mietit, tulisiko sinun laatia testamentti, selvitä ensin, miten omaisuutesi jakautuisi ilman sitä. Testamentti kannattaa laatia, jos perintökaaren määräykset eivät johda viimeisen tahtosi mukaiseen lopputulokseen.

Ilman testamenttia omaisuutesi jakautuu perillistesi kesken perimysjärjestyksessä. Jos sinulla ei ole serkkua läheisempää sukulaista, omaisuutesi siirtyy valtiolle.

Testamentin laatiminen ei yleensä ole kovin vaikeaa. Ollakseen pätevä sen on kuitenkin noudatettava lain vaatimia muotomääräyksiä. Siksi on hyvä käyttää apuna asiantuntijaa.

Annamme mielellämme suosituksia asianajajista, jotka auttavat sinua maksutta ja ehdottoman luotettavasti laatimaan testamenttisi.

Kun muistat testamentissasi Punaista Ristiä, on tärkeää kirjoittaa selkeästi, onko se tarkoitettu Punaisen Ristin katastrofirahastoon vai kotimaan vapaaehtoistoiminnan tukemiseen.

Myös alueellisen tai paikallisen toiminnan tukeminen on mahdollista. Silloin testamentin saajana voi olla haluamasi Punaisen Ristin piiri tai paikallisosasto.

Lue vielä Viisi hyvää vinkkiä testamentin tekoon -artikkeli!

Kaksi ikääntynyttä naista istuu vierekkäin puistonpenkillä.
Testamentin voi osoittaa myös Punaisen Ristin kotimaan toimintaan. Lahjoittajien avulla muun muassa autetaan yksinäisiä. Kuva: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Yleensä Punainen Risti myy irtaimiston osto- ja myyntiliikkeiden kautta. Jos lähellä on Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalo, myydään irtaimisto sen kautta.

Kiinteistöt myydään kiinteistövälitysyritysten kautta vapailla markkinoilla. Henkilökohtaisimpia esineitä, kuten valokuvia, tarjotaan yleensä omaisille. Jos omaiset eivät halua kuvia, tuhoamme ne, etteivät ne joudu vääriin käsiin. Kirjeet hävitämme aina, ellei asiasta ole testamentissa erillistä ohjetta.

Alkuperäistä testamenttia kannattaa säilyttää mielellään suljetussa kirjekuoressa esimerkiksi pankin tallelokerossa tai kotona sellaisessa paikassa, josta se tarvittaessa löytyy. Kirjekuoreen voi kirjoittaa, että se sisältää testamentin, ja määrätä samalla, että kuoren saa avata vain kahden todistajan läsnäollessa.

Läheisille on hyvä kertoa testamentin olemassaolosta ja säilytyspaikasta. Jos päätät muistaa Punaista Ristiä testamentissasi, voit halutessasi toimittaa siitä järjestölle kopion tiedoksi.

Testamenttia voi olla tarpeen päivittää oman tahdon tai elämäntilanteen muuttuessa. Kun teet uuden testamentin, kannattaa vanha tuhota väärinkäsitysten välttämiseksi.

Jos harkitset muistavasi testamentissasi Suomen Punaista Ristiä, sinulle on myös tarjolla maksutonta apua testamentin laatimiseen. Meiltä saat yhteystiedot asianajajille, jotka auttavat sinua veloituksetta.

Ota yhteyttä, kun haluat keskustella testamenttilahjoituksesta tarkemmin:

Mia Ekström

Testamenttiasiantuntija
puh. 040 562 2472
mia.ekstrom@punainenristi.fi