Vakava ruokapula uhkaa elämää

  • "Näemme usein nälkää.", 16-vuotias Thabile kertoo. Kuva: Ville Palonen
"Näemme usein nälkää.", 16-vuotias Thabile kertoo. Kuva: Ville Palonen

Elämä Swazimaan köyhällä maaseudulla on kovaa. Erityisen rankkaa se on 16-vuotiaalle Thabile Matselle, joka huolehtii yksin reilun vuoden ikäisen lapsensa lisäksi kahdesta pikkuveljestään. Heillä on jatkuva pula ruoasta ja usein perhe syö vain yhden aterian päivässä.

– Näemme usein nälkää, Thabile huokaa. 

– Kun ruokaa ei ole, en jaksa siivota, pestä pyykkiä tai pelata palloa. Nälkäisenä ei ole energiaa, Thabile jatkaa. 

Ilman ruokaa ei ole turvaa, ei toivoa, eikä tulevaisuutta.

Ilmastonmuutos aiheuttaa ruokapulaa 

Eteläisessä Afrikassa 45 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan puutteesta 13 maan alueella. Nälkäkriisin taustalla on muuttuva ilmasto. Kuivuus, epäsäännölliset sateet ja tulvat ovat hankaloittaneet ruoan viljelyä ja karjankasvatusta valtavasti. Juuri nyt koronakriisin aiheuttama talouslama uhkaa sysätä heikoimmin toimeentulevat ihmiset yhä pahempaan nälkäkriisiin kiihtyvällä vauhdilla.

Apua heikoimmassa asemassa oleville 

Nälkäpäivänä kerättävillä varoilla Punainen Risti jakaa perheille ruoka- tai käteisavustuksia, jonka turvin selvitä. Avunsaajia ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat: pienet lapset, raskaana olevat ja imettävät naiset sekä vanhukset ja vammaiset.
 

Hätäapu voi pelastaa elämän 

Thabilen perhe on yksi avunsaajista. Punainen Risti löysi hänet, kun Thabilen köyhällä ja kuivuuden vaivaamalla kotiseudulla oltiin arvioimassa avuntarvetta. 
 
– Käteisavustuksen saatuamme voimme syödä kolme kertaa päivässä. Olen kiitollinen avusta, koska muuten meillä ei olisi mitään syömistä. Kuivaan aikaan ei edes villipinaattia ja okraa, Thabile kertoo.
 

Sinä voit auttaa

Osallistumalla Nälkäpäivään autat pelastamaan ihmishenkiä. Vain 38 eurolla perhe saa ruokaa kokonaiseksi kuukaudeksi. Sinä voit auttaa tulemalla lipaskerääjäksi, digikerääjäksi tai lahjoittamalla.

Avun tarinoita