Tulipalo vei kaiken

  • Leena Koskela
    Pertti Salosen ja hänen vaimonsa koti tuhoutui tulipalossa, ja tilalle on rakennettu uusi. Ensimmäisiin päiviin he saivat apua Punaisen Ristin vapaaehtoisilta.
    Leena Koskela
Leena Koskela
Pertti Salosen ja hänen vaimonsa koti tuhoutui tulipalossa, ja tilalle on rakennettu uusi. Ensimmäisiin päiviin he saivat apua Punaisen Ristin vapaaehtoisilta.
Valokuvaaja: Leena Koskela

Tulipalo kotona on yksi pahimmista asioista, mitä kuvitella saattaa. Sen kokivat Pertti ja Leami Salonen, jotka menettivät kotinsa tulipalossa 2014.

Pertti ja Leami Salonen asuivat kahdestaan Vuosaaressa. Pariskunta oli juuri saanut unen päästä kiinni, kun alakerrassa piippasi palohälytin. Pertti laskeutui alas, missä näky oli epätodellinen. Parvekkeen ikkunat olivat ulkopuolelta kauttaaltaan liekkien peitossa. Ikkunat räjähtivät rikki ja liekit työntyivät sisään asuntoon.

Pariskunta pakeni ulos. Leami ehti napata ylleen kylpytakin, Pertillä oli yllään pelkät alushousut. Matkalla Pertti nappasi mukaansa auton avaimet, siinä kaikki.

– Siinä paloi kaikki, aivan kaikki. Ei ollut rahaa, ei pankki- tai luottokortteja, ei vaatteita. Vieläkin tekee pahaa ajatella, mitä kaikkea siinä meni. Kaikki tavarat ja muistot 50 vuoden ajalta, Pertti huokaa.

Apua Nälkäpäivänä kerätyillä rahoilla

Naapuritalosta Saloset saivat jalkaansa tohvelit ja lämmikkeeksi viltit. Yösija järjestyi tyttären luota. Unettoman yön jälkeen soi puhelin. Langan päässä oli Punaisen Ristin vapaaehtoinen Risto Knuuttila, joka tarjosi apua.

Punainen Risti auttaa ihmisiä äkillisten onnettomuuksien jälkeen. Apu on esimerkiksi vaatteita, hätämajoitusta ja ruokaa. Asioita, joita tarvitaan ensimmäisinä päivinä. Hankinnat maksetaan katastrofirahastoon lahjoitetuilla varoilla.

Salosten kohdalla apu tarkoitti täydellistä vaatekertaa: housuja, kenkiä, paitoja ja sukkia. Saloset ja Knuutila lähtivät Itäkeskukseen hankkimaan tarvikkeita ja Knuuttila huolehti laskusta.

”En enää koskaan kävele keräyslippaan ohi”

Ennen tuon syksyisen yön tapahtumia Pertti Salonen ei ollut törmännyt Punaisen Ristin kotimaan hätäapuun. Vapaaehtoisen Risto Knuutilan avuntarjous yllätti hänet niin, ettei hän tahtonut uskoa sitä todeksi.

Tällainen toiminta on niin fantastista, että kymppi ei riitä arvosanaksi. Se oli todella arvokas apu, ja tuntui siinä tilanteessa tosi hienolta.

– Enää en koskaan mene Punaisen Ristin keräyslippaan ohi pysähtymättä, jos taskun pohjalla suinkin jotain on.

Nälkäpäivänä voit auttaa

Osallistumalla Nälkäpäivään autat äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa. Tule lipaskerääjäksi tai lahjoita.

Avun tarinoita