Puhtaan veden puute tappaa

  • 12-vuotias Lailo kantaa joka päivä likaisesta ojasta vettä, jolla perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. Osallistumalla Nälkäpäivään sinä voit auttaa puhtaan veden puutteesta kärsiviä lapsia. Kuva: Sakari Piippo
12-vuotias Lailo kantaa joka päivä likaisesta ojasta vettä, jolla perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. Osallistumalla Nälkäpäivään sinä voit auttaa puhtaan veden puutteesta kärsiviä lapsia. Kuva: Sakari Piippo

Elämä Tadzhikistanin vuoristokylissä on kovaa. Erityisesti puhtaan veden puute uhkaa lasten terveyttä ja tekee elämästä vaikeaa. 12-vuotiaan Lailon kotikylässä vesi kauhotaan ojasta, joka virtaa autotien ja kylän talojen välissä. 

– Kannan vettä joka päivä viisi tai kuusi kertaa. Painavat vesiämpärit tekevät selkäni kipeäksi, Lailo kertoo. 
 
Ojasta haetulla vedellä peseydytään. Sillä pyykätään, tiskataan, leivotaan ja kokataan. Päivän lopuksi ruskealla vedellä pestään hampaat.

Likainen vesi tappaa

Puhtaan veden puute tappaa maailmalla keskimäärin 33 lasta joka tunti. Lailon kylässä kaikki lapset sairastelevat likaisen veden takia. Ripulin ja ihotautien lisäksi he kärsivät muun muassa A-hepatiitista ja lavantaudista ja madoista. Lapset joutuvat usein jäämään koulusta pois sairastelun vuoksi. 

Puhdas vesi ja sanitaatio ovat lähes aina osa Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla rahoitettuja katastrofi-, terveys- ja kehitysyhteistyöhankkeita. Terveyttä ja hyvinvointia ei voi saavuttaa ilman niitä.

Unelmana terveys

Lailo kertoo, että he unelmoivat usein puhtaasta vedestä koulukavereidensa kanssa. He miettivät, miten he olisivat silloin terveempiä ja onnellisempia. 

– Minun unelmani on kasvaa isoksi, olla terve ja menestyä elämässä. Haaveilen, että saisimme puhtaan veden kotikylääni, Lailo kertoo.  

Sinä voit auttaa

Osallistumalla Nälkäpäivään autat pelastamaan ihmishenkiä. Vain 15 eurolla saadaan puhdasta vettä lapselle kokonaiseksi vuodeksi. Tule lipaskerääjäksi tai lahjoita.

Avun tarinoita