Nälkäpäivä - mikä se on?

 • Mikä ihmeen Nälkäpäivä? Mihin keräysvarat menevät? Miten voin osallistua Nälkäpäivään? Löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin täältä. Kuva: Marjaana Malkamäki
Mikä ihmeen Nälkäpäivä? Mihin keräysvarat menevät? Miten voin osallistua Nälkäpäivään? Löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin täältä. Kuva: Marjaana Malkamäki

Mikä ihmeen Nälkäpäivä?

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” vuonna 1980.

Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Onko Nälkäpäivällä jotain tekemistä ruoan kanssa? 

Aluksi paljonkin, nyt ei enää. Ensimmäinen Nälkäpäivä järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi, siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä.
 
Nälkäpäivän idea ei ole, että kaikilla olisi nälkä vaan se, että kaikilla olisi ruokaa.
 

Mihin varoja kerätään? 

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.
 
Juuri nyt apua tarvitaan esimerkiksi eteläisessä Afrikassa, jossa yli 16 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruokapulasta. Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla aluelle pystytään toimittamaan hätäapua. Käteis- ja ruoka-avustusten turvin ihmiset selviävät pahimman yli. Ilman ruoka ei ole turvaa, ei toivoa eikä tulevaisuutta. 
 
Suomessa Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla autetaan esimerkiksi tulipalon uhreja ja ylläpidetään valmiutta auttaa poikkeusoloissa. 
 

Autetaanko varoilla Suomessa?  

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.
 
Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.
 
Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa. 
 

Kuinka iso osa lahjoituksesta päätyy avun saajalle?

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä. 
 

Mitä lahjoituksella saa? 

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.
 
Maailmalla:
 • 1,2 €: saippuaa pakolaisleirillä elävälle perheelle koronavirukselta suojautumiseen 
 • 3,8 €: ruokaa kolmeksi päiväksi ruokapulasta kärsivälle perheelle   
 • 5 €: hedelmäpuu ruokapulasta kärsivälle perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen 
 • 35 €: kuivuudessa pärjäävä puutarha perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen.
Suomessa:
 • 1 €: nenä-suusuojain vapaaehtoiselle
 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille

Miten voin osallistua Nälkäpäivään

Seuraava Nälkäpäivän lipaskeräys jalkautuu ympäri Suomea 24.-26.9.2020. Netissä kerätään syys- ja lokakuun ajan.

Voit osallistua digi- tai lipaskerääjänä tai lahjoittajana.

Digikerääjänä

Sinäkin olet loistava digikerääjä. Jos lipaskeräys kadulla ei ole sinun juttusi, voit kerätä netissä Punaisen Ristin nettikeräykseen tai Facebook-keräykseen.
 
Toinen vaihtoehto on perustaa oma Nälkäpäivä-keräys netissä: kerää joko Facebookissa, tai perusta oma nettikeräys, ja kutsu ystäväsi mukaan somessa tai sähköpostitse.

Ilmoittaudu digikerääjäksi >>

PS Myös yritys tai yhteisö voi osallistua digikerääjänä.

Lipaskerääjänä

Nälkäpäivä tunnetaan parhaiten kaduilla kulkevista lipaskerääjistä, ja jokainen on tervetullut vapaaehtoiseksi kerääjäksi. Ilmoittaudu jo etukäteen mukaan, tai tule mukaan paikkakuntasi tapahtumaan ilman ennakkoilmoittautumista

Ilmoittaudu lipaskerääjäksi >>

Isommalla porukalla

Ilmoita isompi ryhmä mukaan lipaskeräykseen >>

Lahjoittajana

Käteisen lisäksi voit lahjoittaa:
 • lahjoita 15 € tekstiviestillä, lähetä viesti SPR numeroon 16499
 • netissä
 • MobilePaylla numeroon 10900 
 • Pivolla numeroon 888 500
 • suoraan tilille OP FI52 5000 0120 4156 73, viitenumero 5173

Kaikkien yhteinen keräys

Käytä #nälkäpäivä tai #hungerdagen -hästägiä kun julkaiset Nälkäpäivä-keräykseen liittyviä kuvia ja tarinoita. Tehdään Nälkäpäivästä kaikkien yhteinen keräys. 

Avun tarinoita