Nälkäpäivä - mikä se on?

 • Altti Näsi
  Mikä ihmeen Nälkäpäivä? Mihin keräysvarat menevät? Miten voin osallistua Nälkäpäivään? Löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin täältä.
  Altti Näsi
Altti Näsi
Mikä ihmeen Nälkäpäivä? Mihin keräysvarat menevät? Miten voin osallistua Nälkäpäivään? Löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin täältä.
Valokuvaaja: Altti Näsi

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Juuri nyt apua tarvitsevat erityisesti lähes miljoona ihmistä, jotka ovat paenneet Myanmarista Bangladeshiin väkivallan vuoksi. 

Suomessa autetaan mm. tulipalojen uhreja ja koulutetaan henkisen tuen vapaaehtoisia. 

Mikä ihmeen Nälkäpäivä?

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” vuonna 1980.

Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

MIten voin osallistua?

Nälkäpäivä tunnetaan parhaiten kaduilla kulkevista lipaskerääjistä, ja jokainen on tervetullut vapaaehtoiseksi kerääjäksi. Voit ilmoittautua etukäteen mukaan tai tulla mukaan ilman ennakkoilmoittautumista paikkakuntasi tapahtumaan

Jos lipaskeräys ei ole sinun juttusi, voit kerätä netissä ja perustaa joko Facebook-keräyksen tai oman nettikeräyksen.

Lipaskeräyksen lisäksi Nälkäpäivänä voi lahjoittaa myös tekstarilla (lähetä SPR numeroon 16499, lahjoitat 15 €), verkossa, tai MobilePaylla ja Pivolla lahjoitusnumeroon 1001.

Onko Nälkäpäivällä jotain tekemistä ruoan kanssa? 

Aluksi paljonkin, nyt ei enää. Ensimmäinen Nälkäpäivä järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi, siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä.
 
Nälkäpäivän idea ei ole, että kaikilla olisi nälkä vaan se, että kaikilla olisi ruokaa.
 

Mihin varoja kerätään? 

Nälkäpäivän aikana kerätään rahaa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Sieltä autetaan esimerkiksi pakolaisia eri puolilla maailmaa. Lahjoittamalla autat sekä luonnonmullistusten ja sotien uhreja, että Suomessa äkillisen onnettomuuden kohdanneita.
 
Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin. 
 
Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat myös Suomessa: apua annetaan heille, jotka ovat äkillisissä onnettomuuksissa joutuneet vaikeaan tilanteeseen. Tällainen tilanne voi olla vaikkapa kodin menettäminen tulipalon vuoksi.
 

Autetaanko varoilla Suomessa?  

Varoja käytetään myös kotimaassa. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen. Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa. 
 

Kuinka iso osa lahjoituksesta päätyy avun saajalle?

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 85 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 15 prosenttia. Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä. 
 

Mitä lahjoituksella saa? 

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa:
 • 4 euroa: lämmin huopa
 • 12 euroa: 4 vesikanisteria  
 • 17 euroa: äitiyspakkaus 
 • 35 euroa: 100 kg hirssiä 
 • 50 euroa: henkisen tuen vapaaehtoisen kouluttaminen Suomessa 
 • 90 euroa: antibioottikuuri 100 lapselle tulehdusten parantamiseksi

Kaikkien yhteinen keräys

Miten valmistaudut Nälkäpäivään? Kuinka lipaskeräys sujuu? Miten lahjoituksilla autetaan maailmalla? Käytä #nälkäpäivä tai #hungerdagen -hästägiä kun julkaiset Nälkäpäivä-keräykseen liittyviä kuvia ja tarinoita. Tehdään Nälkäpäivästä kaikkien yhteinen keräys. 
 
Ole sinäkin mukana – lipaskerääjänä tai lahjoittajana!
 

Avun tarinoita