Nälkäpäivä - mikä se on?

 • Mikä ihmeen Nälkäpäivä? Mihin keräysvarat menevät? Miten voin osallistua Nälkäpäivään? Löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin täältä. Kuva: Marjaana Malkamäki
Mikä ihmeen Nälkäpäivä? Mihin keräysvarat menevät? Miten voin osallistua Nälkäpäivään? Löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin täältä. Kuva: Marjaana Malkamäki

Mikä ihmeen Nälkäpäivä?

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” vuonna 1980.

Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Onko Nälkäpäivällä jotain tekemistä ruoan kanssa? 

Aluksi paljonkin, nyt ei enää. Ensimmäinen Nälkäpäivä järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi, siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä.
 
Nälkäpäivän idea ei ole, että kaikilla olisi nälkä vaan se, että kaikilla olisi ruokaa.
 

Mihin varoja kerätään? 

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.
 
Juuri nyt apua tarvitaan esimerkiksi Syyriassa, jossa sota riehuu jo kymmenettä vuotta. Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla pystytään toimittamaan syyrialaisille ihmisille materiaalista hätäapua kuten huopia, makuualustoja, vettä, ruokaa, vaatteita sekä hygieniatarvikkeita. 
 
Tämän vuoden kampanjassa nostamme esille erityisesti puhtaan veden puutetta, minkä vuoksi joka tunti kuolee 33 lasta. Ilman vettä ei ole elämää, ja vesi onkin lähes aina mukana katastrofi - ja kehitysyhteistyössämme. 
 
Suomessa Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla autetaan tulipalon uhreja ja ylläpidetään valmiutta auttaa onnettomuuksissa. 
 

Autetaanko varoilla Suomessa?  

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen. Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa. 
 

Kuinka iso osa lahjoituksesta päätyy avun saajalle?

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä. 
 

Mitä lahjoituksella saa? 

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.
 
Maailmalla:
 • 2 €: hengen pelastava antibioottikuuri likaisen veden sairastuttamalle lapselle
 • 10 €: pieni kasvimaa perheelle monipuoliseen ja omavaraiseen ravinnonsaantiin ruokapulasta kärsivällä alueella 
 • 15 €: puhdasta vettä lapselle koko vuodeksi
 • 17 €: äitiyspakkaus kenttäsairaalassa synnyttäneelle 
 • 30 €: kuusi lämmintä huopaa kodistaan sodan vuoksi paenneelle perheelle
Suomessa:
 • 22,5 €: kadonneen etsintäkoulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille

Miten voin osallistua?

Nälkäpäivä-keräys alkaa syyskuussa, ja lipaskeräys on 24.-26.9.2020.

Lipaskerääjänä

Nälkäpäivä tunnetaan parhaiten kaduilla kulkevista lipaskerääjistä, ja jokainen on tervetullut vapaaehtoiseksi kerääjäksi. Voit ilmoittautua etukäteen mukaan tai tulla mukaan paikkakuntasi tapahtumaan ilman ennakkoilmoittautumista

Digikerääjänä

Jos lipaskeräys kadulla ei ole sinun juttusi, voit kerätä netissä Punaisen Ristin nettikeräykseen ja/tai perustaa Facebook-keräyksen tai oman nettikeräyksen.

Lahjoittajana

Lipaskeräyksen lisäksi Nälkäpäivänä voi lahjoittaa myös

 • tekstarilla - lähetä teksti SPR numeroon 16499, lahjoitat 15 €, 
 • verkossa
 • MobilePaylla lahjoitusnumeroon 10900, tai
 • tilisiirrolla tilille FI52 5000 0120 4156 73, viite 5173

Kaikkien yhteinen keräys

Miten valmistaudut Nälkäpäivään? Kuinka lipaskeräys sujuu? Miten lahjoituksilla autetaan maailmalla?
 
Käytä #nälkäpäivä tai #hungerdagen -hästägiä kun julkaiset Nälkäpäivä-keräykseen liittyviä kuvia ja tarinoita. Tehdään Nälkäpäivästä kaikkien yhteinen keräys. 
 
Ole sinäkin mukana – lipaskerääjänä tai lahjoittajana!
 

Avun tarinoita