Inhimillisyys näkyy Bangladeshin kenttäsairaalan arjessa

  • Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti
    Bangladeshissa Punaisen Ristin kenttäsairaalassa hoidetaan keskimäärin sata potilasta päivässä. Avustustyöntekijä, lääkäri Inari Listo tarkistaa pienen potilaan vointia.
    Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti
Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti
Bangladeshissa Punaisen Ristin kenttäsairaalassa hoidetaan keskimäärin sata potilasta päivässä. Avustustyöntekijä, lääkäri Inari Listo tarkistaa pienen potilaan vointia.
Valokuvaaja: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti
Viime kesän jälkeen yli miljoona ihmistä on paennut väkivaltaisuuksia Myanmarista naapurimaahan Bangladeshiin. Lokakuussa 2017 Suomen Punainen Risti lähetti Nälkäpäivänä kerättyjen varojen tuella kirurgisen kenttäsairaalan Cox’s Bazarin leirille Bangladeshiin.
 
Toukokuussa alkanut rankkasateiden ja myrskyjen kausi on heikentänyt leirin huonoja elinolosuhteita entisestään. Epidemiariski kohoaa ja ripulitaudit lisääntyvät.
 
Punaisen Ristin kenttäsairaala on Cox’s Bazarissa ainoa ympärivuorokauden auki oleva sairaala, missä hoidetaan erityisesti vaikeita synnytyksiä, keisarileikkauksia ja tehdään muita vaativia leikkauksia.
 
— Kun lapsi kaatuu sateen jälkeen mudassa ja murtaa kätensä, hän saa apua Punaisen Ristin kenttäsairaalassa. Niin paikalliset lääkärit kuin hoitajatkin, myös me avustustyöntekijät teemme ympäri vuorokauden töitä, jotta kiireellinen apu on saatavilla päivän jokaisena tuntina ja viikon jokaisena päivänä, kertoo kenttäsairaalassa työskennellyt Punaisen Ristin avustustyöntekijä, kätilö Minna Luoma.
 

Apua vaikeisiin synnytyksiin

 
Luoma kertoo huonokuntoisesta äidistä, joka tuli kenttäsairaalaan keskellä yötä pitkään kestäneen synnytyksen takia. Äidille päädyttiin tekemään keisarinleikkaus sairaalan leikkaussaliteltassa.
 
— Laboratorion työntekijä herätettiin yöllä ottamaan äidistä verinäytteitä kesken leikkauksen siltä varalta, että leikkauksen aikana tulee komplikaatioita. Minä kätilönä valmistauduin ottamaan syntyvän lapsen vastaan, Luoma kertoo.
 
Syntyvän lapsen kuntoa ei voi koskaan tietää varmaksi, joten lapsen ensimmäistä parkaisua odotetaan aina koko tiimin voimin.
 
— Se parkaisu tuli. Tämä lapsi ei ollut ehtinyt kärsiä pitkän synnytyksen aikana. Olimme ajoissa, Luoma kuvailee.
 

Inhimillisyyttä on tukea suuremmassa hädässä olevia

 
Sairaalassa annetaan myös henkistä tukea ja lapsille on rakennettu sairaalasta erillinen leikkitila.
 
— Inhimillisyys näkyy sairaalan arjessa lähes joka tunti. Se on hymy parantuvalle lapselle ja kosketus olalle silloin, kun joku kokee kovaa kipua. Inhimillisyyttä on valvoa läpi yön synnyttävän äidin kanssa, nousta kesken lounaan ottamaan röntgen-kuvaa maanvyörymän alle jääneestä potilaasta. Inhimillisyyttä on olla erossa omasta perheestään usean kuukauden ajan auttaakseen suuremmassa hädässä olevia. Inhimillisyyttä on myös halu palata takaisin oman perheen luokse turvalliseen kotimaahan, Luoma kuvailee.
 

Sinä voit auttaa

 
Osallistumalla Nälkäpäivään  autat sekä luonnonmullistusten ja sotien uhreja, että Suomessa äkillisen onnettomuuden kohdanneita. Tule lipaskerääjäksi tai lahjoita keräykseen.
 
Lahjoituksia tarvitaan, jotta sairaala pystyy toimimaan ainakin vuoden 2018 loppuun asti. Avun tarve on valtava.
 

Avun tarinoita