Apua koronaan ja perusterveystyötä

  • Pieni teko voi pelastaa. Jessica Nekesa saa tietoa ja käsidesiä Mayattan slummissa Keniassa. Kuva: John Bundi / Kenian Punainen Risti.
Pieni teko voi pelastaa. Jessica Nekesa saa tietoa ja käsidesiä Mayattan slummissa Keniassa. Kuva: John Bundi / Kenian Punainen Risti.

Koronavirusta voi tehokkaasti torjua arkisin keinoin, mutta moni voi vain unelmoida puhtaasta vedestä, saippuasta tai sosiaalisen etäisyyden pitämisestä. Esimerkiksi 40 prosentilla maailman ihmisistä ei ole mahdollisuutta pestä käsiään puhtaalla vedellä.

Monelta puuttuu myös tietoa, jonka avulla voi torjua virusta ja suojella perhettään ja yhteisöään.

– Koronaviruksen leviäminen aiheuttaisi valtavaa tuhoa maissa, joiden terveyspalvelut ovat heikot tai riittämättömät, ja jotka jo ennestään kärsivät köyhyyden, turvattomuuden, konfliktien tai ilmastonmuutoksen vaikutuksista, muistuttaa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisten ohjelmien päällikkö Maria Suoheimo.

Ennaltaehkäisy asemassaa

Punaisen Ristin yli 14 miljoonaa vapaaehtoista eri puolilla maailmaa muun muassa tiedottavat ihmisiä koronaviruksesta, tukevat tautitapausten seulonnassa, tarjoavat asiointiapua karanteenissa oleville ja antavat psykososiaalista tukea. Lisäksi Punainen Risti jakaa hygieniatuotteita ja rakentaa käsienpesupaikkoja.

Usein Punainen Risti myös tukee maansa viranomaisia tarjoamalla terveydenhoidon palveluita, kuten ambulanssipalveluita ja klinikoita.

Tänä vuonna Suomen Punainen Risti ohjaa osan kehitysyhteistyövaroistaan koronavirukseen liittyvään terveystyöhön Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä. Apu on mahdollista ulkoministeriön ja katastrofirahaston lahjoittajien tuella. 

Perusterveystyötä poikkeusoloissa

Koronan jyllätessä on hyvin tärkeää jatkaa jo ennen pandemiaa käynnissä ollutta avustustyötä. Punaisen Ristin perusterveystyön on jatkuttava, sillä esimerkiksi tuhkarokko voisi monilla alueilla levitä pahemmin kuin koronavirus, jos ihmisiä ei rokoteta.

Tuloksia Suomen Punaisen Ristin terveyttä edistävästä avustustyöstä, jota lahjoittajat ovat olleet mukana tukemassa vuonna 2019:

  • Afganistanissa 340 000 ihmistä sai terveydenhoitoa.
  • Etelä-Sudanissa 95 000 ihmistä hyötyi puhtaasta juomavedestä ja paremmasta sanitaatiosta.
  • Burundissa autettiin 15 139 ihmistä saamaan turvallista juomavettä ja parempaa hygieniaa ja sanitaatiota. 
  • Nepalissa kunnostettiin vesijärjestelmiä alueilla, joilla  suurin osa perheistä joutui aikaisemmin käyttämään likaista vettä. Puhdasta vettä käyttävien ihmisten osuus nousi hankealueella 44 prosentista 92 prosenttiin. Kunnollisia vessoja pystyy nyt käyttämään 96 prosenttia ihmisistä aiemman 42 prosentin sijaan.
  • Myanmarissa paransimme ihmisten terveyttä, puhtaan veden saantia ja sanitaatiota yhteensä 26 kylässä. Terveystiedon ansiosta ihmisten hygienia parani, mikä vähensi tautien, kuten ripulin ja malarian leviämistä. Myös äiti-lapsiterveys vahvistui. Esimerkiksi terveydenhoidon ammattilaisten osuus synnytyksissä nousi 47 prosentista 74 prosenttiin ja ymmärrys raskauden aikaisen hoidon merkityksestä kasvoi 49 prosentista 90 prosenttiin.

Sinä voit auttaa

Osallistumalla Nälkäpäivään olet mukana avun ketjussa, joka mahdollistaa auttamisen myös vaikeimpina aikoina. Löydä oma tapasi auttaa. Ilmoittaudu mukaan lipaskerääjäksi tai digikerääjäksi.

Avun tarinoita