Apua heti tulipalon jälkeen

  • Maarit Koskinen ehti tulipaloa paetessaan nappaamaan mukaan vain yhden puseron. Perhe sai apua ensimmäisten päivien tärkeimpiin hankintoihin katastrofirahastosta. Kuva: Mikko Lehtimäki
Maarit Koskinen ehti tulipaloa paetessaan nappaamaan mukaan vain yhden puseron. Perhe sai apua ensimmäisten päivien tärkeimpiin hankintoihin katastrofirahastosta. Kuva: Mikko Lehtimäki

Tulipalo kotona on yksi pahimmista asioista, mitä kuvitella saattaa. Sen joutui kokemaan Maarit Koskisen perhe, joka menetti kotinsa tulipalossa 2017.

Maarit Koskinen asui miehensä Arin ja poikansa Jeren kanssa uudehkon kahdeksankerroksisen talon viidennessä kerroksessa Vaasan Suvilahdessa. Eräänä syyskuisena aamuyönä viime vuonna kova pamaus katkaisi Maaritin unen. Pian sen jälkeen ovikello soi. Naapuri tuli sanomaan, että pitää lähteä, talo on tulessa. Palo oli saanut alkunsa kahdeksannen kerroksen asunnon parvekkeelta ylikuumentuneesta sähkölaitteesta.

Ihmiset seisoivat kotitalonsa edessä kylmässä syysaamussa ymmällään ja avuttomina. Vanhoja ja nuoria kasvoja, kaikilla yhtä epäuskoiset ilmeet. Maarit liikuttuu, kun muistelee näkyä. 

– Eräskin nuoripari seisoi pihalla yövaatteissaa, toisella heistä pieni koira kainalossa, Maarit huokaa.

Apua Nälkäpäivänä kerätyillä rahoilla

Heti seuraavana aamupäivänä Punaisen Ristin ensihuoltoryhmän vapaaehtoinen Kristiina Brisk-Mosander otti Koskisiin yhteyttä. He lähtivät ostamaan perustarvikkeita ja vaatteita. Hankinnat maksettiin katastrofirahastoon lahjoitetuilla varoilla. Kristiina ohjasi valinnoissa, jotta tapahtuneesta järkyttyneet ihmiset saivat kaiken tarpeellisen eivätkä hankkineet mitään turhaa.

– Tällaisessa tilanteessa ihminen ei toimi rationaalisesti. Siksi on hyvä, että joku ulkopuolinen on auttamassa käytännön asioissa. Esimerkiksi ostosreissulla Ari alkoi katsella solmioita, mutta sanoin, että ei hankita niitä nyt tässä vaiheessa, Kristiina muistelee.

Avulla on merkitystä

Asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa tänä syksynä. Koskiset odottavat paluumuuttoa positiivisin mielin. Katastrofirahaston apu oli perheelle erittäin merkittävä. Alkuvaiheessa ei vielä vakuutuksestakaan saanut korvauksia.

– Punaiselta Ristiltä saatu apu oli tärkein alkuvaiheen apu. Ilman sitä ja muiden järjestöjen tukea olisimme olleet tyhjän päällä, Maarit kiittää.

Nälkäpäivänä voit auttaa

Osallistumalla Nälkäpäivään autat äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa. Tule lipaskerääjäksi tai lahjoita.

Avun tarinoita