Kaksi nuorta Punaisen Ristin vapaaehtoisliiveissä suorittaa ensiapupäivystystä aurinkoisessa Ruisrockissa.

Iloa vapaaehtoisuudesta!

Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Tule mukaan harrastamaan, oppimaan uusia taitoja ja tutustumaan vapaaehtoistoimintaan!

Toivotamme nuoret tervetulleiksi kaikkeen Punaisen Ristin toimintaan. Meillä voit harjoitella esimerkiksi ensiapu- ja valmiusryhmissä, ohjata lasten kerhoja ja leirejä, järjestää tapahtumia, suunnitella kampanjoita tai vaikka osaston someviestintää. 

Arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten

Oletko koskaan ajatellut, että vapaaehtoistoiminnasta voi olla paljon hyötyä esimerkiksi tulevaisuuden työnhakua ajatellen?

Harrastuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta saa monipuolista kokemusta, josta on etua siinä vaiheessa, kun on aika suunnistaa kohti tiettyä ammattia tai työtä.

Punaisessa ristissä on ainutlaatuinen mahdollisuus oppia yleishyödyllisiä ja arvostettuja taitoja, vastuun ottamista ja omaan lähiympäristöön vaikuttamista.

Kavereita ja hyvää mieltä

Kerhoissa, leireillä ja ryhmissä saat kokea yhdessä tekemisen iloa ja mahdollisuuden tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin. Voit löytää pysyvän harrastuksen tai osallistua kertaluonteisesti.

Ja ennen kaikkea: vapaaehtoisuudesta ja toisten auttamisesta saa hyvän mielen.

On monia tapoja osallistua. Tule mukaan!

Tuntuuko ajatus vapaaehtoistyöstä lasten kanssa hauskalta? Useimpien kerhojen ohjaajaksi pääset, jos olet yli 15-vuotas, haluat työskennellä lasten parissa ja edistää Punaisen Ristin periaatteita.

Reddie Kids on Punaisen Ristin varhaisnuorten (7–12-vuotiaiden) kerho. Kerhossa lapset tutustuvat toiminnallisesti Punaisen Ristin arvoihin ja toimintaan.

Ohjaaja vastaa kerhon toiminnasta. Hän suunnittelee pelit ja leikit ja etsii kiinnostuneet kerholaiset. Reddie Kids -ohjaajalla on paljon vastuuta, mutta paikallisosastot tukevat kerhon suunnittelussa ja ohjaamisessa.

Punaisen Ristin osastot järjestävät kiinnostuneille kerhonohjaajan peruskurssin.

Kysy lisätietoja tulevista kursseista ja kerhojen ohjaamisesta Punaisen Ristin piiritoimistosta tai paikallisosastosta.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Ota yhteyttä sinua lähimpään Punaisen Ristin piiriin tai paikallisosastoon

Lasten ja nuorten kesäleireillä opitaan uusia taitoja, solmitaan uusia ystävyyssuhteita. Lisäksi leireillä tutustutaan Punaisen Ristin eri toimintamuotoihin kuten ensiapu- ja ystävätoimintaan, kansainväliseen työhön tai humanitaariseen oikeuteen.

Oletko kiinnostunut toimimaan ohjaajana Punaisen Ristin leireillä?
Lasten kesäleireillä ohjaajat järjestävät lapsille toimintaa, kuten ulkoilua, pelaamista ja luontoretkiä.

Leirin ohjaajana saat arvokasta työkokemusta toiminnan suunnittelusta ja ohjaamisesta samalla kun pääset ulkoilemaan ja pelailemaan lasten kanssa.

Jos olet kiinnostunut leiriohjaajan paikasta, voit kysyä mahdollisuuksista sinua lähimmästä Punaisen Ristin piiristä tai paikallisosastosta. Suomen Punainen Risti tarjoaa perehdytyksen ja koulutuksen tehtävään.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Ota yhteyttä piiritoimistoon tai paikallisosastoon

Etsi toimintaa tapahtumakalenterista

Nuorten ryhmätoiminta tarjoaa nuorelle mahdollisuuden vaikuttaa lähiympäristössään ja ottaa kantaa paremman arjen ja heikompien puolesta.

Punaisen Ristin nuorten ryhmät on tarkoitettu noin 13–17 -vuotiaille nuorille, jotka haluavat suunnitella toimintaa ja tapahtumia yhdessä muiden nuorten kanssa. Joillain alueilla on omia ryhmiä myös nuorille aikuisille eli 18-28-vuotiaille.

Ryhmissä käsitellään Punaisen Ristin toiminnan aihepiirejä (esim. ensiapua) tehdään vierailuja, osallistutaan kampanjoihin ja järjestetään vaikkapa peli- tai elokuvailtoja. Ryhmät kokoontuvat tyypillisesti kerran viikossa tunniksi tai kahdeksi. Nuorten ryhmätoiminnan tarjonta vaihtelee paikkakunnittain.

Jos osastossasi ei vielä ole nuorten tai varhaisnuorten ryhmää, kokoa kiva porukka ja perustakaa sellainen! Ohjeita ja apua tähän voit kysyä paikallisen Punaisen Ristin piiritoimistosi nuorisotyöntekijältä.

Ota yhteyttä piiritoimistoon tai paikallisosastoon

Etsi toimintaa tapahtumakalenterista

Jos olet 18 vuotta täyttänyt, olet tervetullut Punaisen Ristin festaripäivystäjäksi!

Punaisen Ristin vapaaehtoiset päivystävät vuosittain lukuisilla festareilla eri puolilla Suomea. Punaisen Ristin festaripäivystykseen kuuluvat ensiapu, päihdetyö sekä seksuaaliterveystyö.

Ensiavun vapaaehtoiset antavat paikan päällä hoitoa pieniin haavoihin ja vammoihin. Lisäksi he hälyttävät paikalle lisää apuvoimia, jos hätä on suuri. Ensiavun vapaaehtoiseksi pääsee harjoittelemalla aktiivisesti Punaisen Ristin paikallisessa ensiapuryhmässä ja suorittamalla ensiapupäivystyskortin.

Päihdetyön vapaaehtoiset kiertävät festariyleisön joukossa ja tarjoavat mahdollisuuden keskustella päihteisiin liittyvistä asioista. Osalla festivaaleissa päihdetyön vapaaehtoiset vastaavat myös selviämispisteistä. Festareille pääset suorittamalla Punaisen Ristin päihdetyön Varhaisen Puuttumisen koulutuksen.

Seksuaaliterveystyön vapaaehtoisten kanssa festarikävijät voivat keskustella turvalliseen seksiin liittyvistä kysymyksistä. Vapaaehtoiset jakavat festarikävijöille tutuksi tulleita kesäkumeja. Joillakin festareilla vapaaehtoisten ohjauksessa festarivieraat voivat halutessaan suorittaa leikkimielisen kondomiajokortin.

Etsi ensiapukursseja kurssitarjonnasta

Etsi päihdetyön koulutuksia tapahtumakalenterista

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Ota yhteyttä sinua lähimpään Punaisen Ristin piiriin tai paikallisosastoon 

Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisena voit olla ystävä toiselle, kaveria kaipaavalle nuorelle.

Ystävätoiminta lievittää yksinäisyyttä. Punainen Risti etsii toisilleen sopivat ystävät yhteisten kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Ystävykset yhdessä sopivat mitä haluavat tehdä ja kuinka usein tavata. Ystävän kanssa voi harrastaa tai käydä esimerkiksi elokuvissa, kahvilla, matseissa, keikoilla tai ulkoilla yhdessä.

Ystävä yksinäiselle voi olla myös verkon välityksellä. Tällöin ystävyys ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. Voit myös järjestää nuorille suunnattua ryhmätoimintaa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Lue lisää ystävätoiminnasta

Etsi ystävätoiminnan peruskursseja tapahtumakalenterista

Vapaaehtoiset lipaskerääjät keräävät lahjoituksia erilaisten hätäapukeräysten ja kampanjoiden aikana.

Hätäapukeräys käynnistetään silloin, kun Suomessa tai maailmalla sattuu iso katastrofi. Usein tällaisen katastrofitilanteen aiheuttaa luonnononnettomuus kuten maanjäristys tai hirmumyrsky. Kampanjoista tärkein on joka syksy järjestettävä Nälkäpäivä.

Lipaskerääjänä voit tulla Punaisen Ristin toimintaan mukaan vaikka vain pariksi tunniksi kerrallaan. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi lipaskerääjäreserviimme niin kutsumme sinut tarvittaessa mukaan auttamaan.

Yläkouluikäiset voivat toimia lipaskerääjinä pareittain, sitä vanhemmat jo yksinkin. Nuoremmat keräävät aikuisten seurassa.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Ota yhteyttä sinua lähimpään Punaisen Ristin piiriin tai paikallisosastoon 

Viestintävapaaehtoisena teet tärkeää vapaaehtoistyötä ja kehität samalla omaa osaamistasi.

Pääset tekemään viestintää monipuolisesti omien kiinnostuksen kohteidesi mukaan, oli kyseessä sitten kirjoittaminen, valokuvaaminen, videokuvaaminen, taittaminen, sosiaalisen median sisällöntuotanto, kampanjoiden ideointi − tai jokin muu.

Samalla pääset perehtymään laaja-alaisesti Punaisen Ristin toimintaan. Sinulla on myös mahdollisuus osallistua viestintävapaaehtoisten viestintäkoulutuksiin.

Viestintävapaaehtoisen ei tarvitse olla viestinnän ammattilainen. Riittää, että olet kiinnostunut viestinnästä ja Punaisen Ristin toiminnasta.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Ota yhteyttä sinua lähimpään Punaisen Ristin piiriin tai paikallisosastoon

Valtakunnallinen nuorisotoimikunta seuraa nuorille suunnatun vapaaehtoistoiminnan kehitystä ja edistää nuorten mahdollisuuksia osallistua kaikkeen Punaisen Ristin toimintaan ja päätöksentekoon.

Valtakunnallinen nuorisotoimikunta valitaan kolmen vuoden välein järjestön yleiskokouksen jälkeen. Jos haluat mukaan vaikuttamaan valtakunnalliseen nuorten kanssa tehtävään toimintaan, ole yhteydessä paikallisen Punaisen Ristin piiritoimistosi nuorisotoiminnasta vastaavaan työntekijään tai Punaisen Ristin keskustoimiston nuorisotoiminnan koordinaattoriin.

Piirien nuorisotoimikunnat kehittävät alueellista nuorisotoimintaa ja tukevat osastoja nuorten kanssa tehtävässä toiminnassa. Jos sinua kiinnostaa vaikuttaa piirissä toteutettavaan nuorten kanssa tehtävään toimintaan, ole yhteydessä piirisi nuorisotoiminnasta vastaavaan työntekijään.

Nuorten yleiskokous on Suomen Punaisen Ristin nuorten valtakunnallinen vaikutuskanava ja neuvoa antava elin järjestön nuorten kanssa tehtävän toiminnan kehittämiseksi. Nuorten yleiskokous järjestetään joka kolmas vuosi maaliskuun loppuun mennessä ennen järjestön varsinaista yleiskokousta.

Humanitaarisen oikeuden vapaaehtoiset edistävät yhtä Punaisen Ristin keskeisistä tehtävistä –sodan säännöistä kertomista. Eri puolilla maata toimii Punaisen Ristin humanitaarisen oikeuden vapaaehtoisryhmiä, jotka järjestävät luentoja, tutustumisretkiä, tempauksia ja koulutuksia. Mukaan voi tulla ilman erityistä alan tuntemusta, mutta Punaisessa Ristissä voit halutessasi myös opiskella aiheen asiantuntijaksi.

Kouluvierailijat kannustavat oppilaita pohtimaan maailman ilmiöitä. Mukaan kouluyhteistyöhön ovat tervetulleita jo Punaisen Ristin toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset sekä uudet ja innokkaat, järjestömme arvot omakseen kokevat nuoret.

Kouluvierailijana toimiminen sopii sinulle jos pidät lapsista ja nuorista, uskallat kohdata heidät sellaisina kuin he ovat, osaat olla luontevasti monenlaisten ihmisten seurassa. Tärkeää on myös että sinulla on aikaa ja mahdollisuus tehdä kouluvierailuita päivisin, silloin kun koulussa on opetusta. Kouluvierailjakoulutuksesta saat käytännön tukea ja ohjeita, kysy lisää koulu- ja oppilaitosyhteistyön koordinaattorilta.

Ilmastovaikuttajat
Suomen Punaisen Ristin Ilmastovaikuttajat on verkkovapaaehtoisryhmä sinulle joka haluat olla tekemässä osasi ilmastonmuutosta vastaan. Ota rohkeasti yhteyttä tai seuraa mitä kaikkea teemme:
Instagram
Facebook

Kiinnostuitko jostakin yllä olevista vapaaehtoistehtävistä? Näin pääset mukaan ja saat lisätietoa:

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Ota yhteyttä sinua lähimpään Punaisen Ristin piiriin tai paikallisosastoon

Haluaisitko äänesi kuuluville ja osallistua ajankohtaiseen keskusteluun netissä? Digiraadissa pääset osallistumaan ja vaikuttamaan verkkokeskusteluissa yhdessä muiden nuorten kanssa.

Digiraati-keskustelut ovat turvallinen tapa vaikuttaa verkossa, sillä ajatuksensa voi jakaa nimettömästi ja keskustelussa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Lisäksi suljettuja keskusteluja ohjaavat aina Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset. 

Yksi keskustelu kestää 1–2 viikkoa, jonka jälkeen Digiraadin vapaaehtoiset kirjoittavat loppulausuman eli tiivistelmän keskustelun ydinkohdista. Loppulausuma toimitetaan päättäjille ja nuorten kanssa työskenteleville tahoille.

Kulloinkin käynnissä olevaan raatiin voi osallistua omien voimavarojen ja aikataulujen mukaan joustavasti silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Katso seuraavan Digiraadin aihe ja lähde mukaan keskustelemaan.  (Toistaiseksi vain suomeksi)

Tule Digiraati-vapaaehtoiseksi!

Digiraadeissa on aina mukana myös Punaisen Ristin vapaaehtoisia. Haluaisitko sinä olla yksi heistä? Tule Digiraati-vapaaehtoiseksi!

Digiraati-toiminnassa on tarjolla nuorille aikuisille monenlaisia vapaaehtoishommia esimerkiksi raatien vetämistä, suunnittelua, viestintää sekä vaikuttamista.

Digiraati-vapaaehtoisuuteen ei tarvita ennakko-osaamista, vaan tehtävään saa koulutuksen ja tukea. Vapaaehtoistoimintaan voi osallistua omien voimavarojen ja aikataulujen mukaan. 

Lue lisää Digiraati-vapaaehtoisuudesta ja tule mukaan! (Toistaiseksi vain suomeksi)

Suomen Punaisen Ristin nuoret vapaaehtoiset voivat hakea muiden Punaisten Ristien ja Punaisten Puolikuiden kansallisten yhdistysten järjestämille kansainvälisille leireille sekä muihin kansainvälisiin nuorten tapahtumiin.

Mielenkiintoisia tilaisuuksia osallistua kansainväliseen toimintaan avautuu ympäri vuoden. Hakukriteerit (ikä, kielitaito, vapaaehtoiskokemus) vaihtelevat tapahtuman teeman ja sijainnin mukaan.

Tietoa avoinna olevista kansainvälisistä mahdollisuuksista saat seuraamalla Punaisen Ristin nuorten sosiaalisen median kanavia Facebookissa ja Instagramissa, tai ottamalla yhteyttä kansainvälisen henkilöavun koulutussuunnittelijaan.

Kiinnostavatko kansainväliset tehtävät?
Joka vuosi muutamalla Suomen Punaisen Ristin nuorisodelegaatilla on mahdollisuus työskennellä maailmalla Suomen Punaisen Ristin kumppaniyhdistyksen kanssa. Nuorisodelegaattikomennusten kesto ja vaatimustaso vaihtelevat tarpeiden mukaan.

Koulutetuilla nuorisodelegaateilla on tärkeä rooli myös Suomessa. He toimivat Punaisen Ristin vapaaehtoisina, vetävät vapaaehtoisryhmiä, järjestävät tapahtumia ja kehittävät järjestömme toimintaa.

Kerran vuodessa järjestettävä Punaisen Ristin nuorisodelegaattikoulutus on osallistujille maksuton, englanninkielinen kurssi, jossa perehdytään Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeeseen sekä vapaaehtoistoiminnan johtamiseen.

Voit hakea nuorisodelegaattikurssille, jos olet 18–28-vuotias, puhut sujuvasti englantia ja sinulla on vapaaehtoiskokemusta joko Punaisesta Rististä tai jostain muualta.

Lue miten hakea nuorisodelegaatiksi

Haluaisitko olla mukana tukemassa vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria ja heidän läheisiään?

Vapaaehtoisilla on tärkeä rooli turvataloissa ammattilaisten rinnalla. Vapaaehtoisiksi ovat tervetulleita kaikenikäiset nuoret, aikaisempaa kokemusta ei tarvita.

Turvatalojen vapaaehtoisena saat mahdollisuuden kohdata ja auttaa muita nuoria, suunnitella ja toteuttaa tapahtumia, kehittää ja ideoida.

Nuorten turvatalot auttavat nuoria ja heidän läheisiään viidellä paikkakunnalla: Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

Lue lisää Nuorten turvataloista, ja ota yhteyttä

Voit auttaa ala- tai yläkoululaisia läksyjen teossa koulutuntien jälkeen. Läksykerhojen ja läksyhelppien tavoittena on tukea ja motivoida lapsia ja nuoria koulunkäynnissä. Kerhoja pidetään kirjastoissa, asukastiloissa ja kouluissa.

Kysy lisätietoja oman paikkakuntasi läksykerhoista piiritoimistosta tai paikallisosastosta.

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Punaisen Ristin vapaaehtoiset päivystävät vuosittain lukuisilla festareilla eri puolilla Suomea. Vapaaehtoisena saat nauttia festaritunnelmasta samalla, kun teet arvokasta työtä. Punaisen Ristin festaripäivystykseen kuuluu kolme eri toimintamuotoa, joista voit valita mieleisesi. Video: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Vapaaehtoistoiminta Nuorten turvatalossa auttaa nuoria - Punainen Risti
Vapaaehtoistoiminta Nuorten turvatalossa auttaa nuoria - Punainen Risti