17.05.2022

Suomen Punainen Risti myöntää miljoona euroa katastrofirahastostaan Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseen

Kuva: Laura Vesa / Suomen Punainen Risti

Katastrofirahastosta myönnetystä miljoonasta eurosta 450 000 euroa on materiaaliapua, joka lähtee Suomen Punaisen Ristin varastolta. Humanitaarisen avun tarve on valtava.

Suomen Punainen Risti myöntää miljoona euroa Ukrainan konfliktista kärsivien ihmisten auttamiseen lahjoittajien avulla. Myönnöllä tuetaan kansainvälisen Punaisen Ristin hätäapuvetoomusta, jonka tarkoituksena on vahvistaa Ukrainan ja lähimaiden Punaisten Ristien valmiutta tarjota humanitaarista apua.

Humanitaarisen avun tarve on valtava. Noin 18 miljoonaa ihmistä kärsii konfliktin vaikutuksista. Ihmiset tarvitsevat epätoivoisesti terveyspalveluita, lääkkeitä, puhdasta vettä ja suojaa. Ukrainan naapurimaihin on saapunut tähän mennessä noin miljoona konfliktia paennutta ihmistä. Paikalliset Punaiset Ristit jakavat heille muun muassa ruokaa ja vettä ja tarjoavat terveyspalveluita sekä psykososiaalista tukea.

–  Tällä hetkellä pyrimme turvaamaan ihmisten perustarpeet. Avun tarve on suuri, ja se tulee myös jatkumaan pitkään, painottaa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen.

Lahjoitusvarat suunnataan suoraan kansainvälisen Punaisen Ristin avustustoimintaan. Myönnetystä miljoonasta eurosta 450 000 euroa on materiaaliapua, joka lähetetään Suomen Punaisen Ristin varastolta Tampereen Kalkusta. Varastolta on lähdössä majoitustarvikkeita: tuhat perhekokoista telttaa, 4 950 huopaa ja 1 520 patjaa katastrofirahaston varoilla.

Paikan päällä avun vievät perille paikallinen Punainen Risti ja kansainvälinen Punainen Risti. Ne ovat toimineet Ukrainassa ja sen lähialueilla jo pitkään ennen konfliktin kiihtymistä. Vapaaehtoiset sekä kansainväliset ja paikalliset avustustyöntekijät jakavat tarvikkeet Ukrainan naapurimaissa tai maan sisällä avun tarpeen ja turvallisuustilanteen mukaan.

Kansainvälinen Punainen Risti pyytää välttämään yksittäisiä tavaralahjoituksia

Punainen Risti on saanut viime päivinä paljon materiaaliavun tarjouksia ihmisiltä. Kansainvälinen Punainen Risti ja Ukrainan Punainen Risti ovat kuitenkin pyytäneet, että yksittäisten tavara-, ruoka- ja vaatelahjoitusten sijaan ihmiset lahjoittaisivat rahaa koordinoituun avustusoperaatioon.

Punainen Risti hankkii ja jakaa materiaaliavun keskitetysti, sillä se on tehokkaampaa kuin yksittäisten pienempien kuormien lähettäminen. Samalla varmistetaan, että tarvikkeet ovat laadukkaita ja vastaavat juuri oikeaan tarpeeseen. Suunnittelemattomista, yksityisistä avustuskuormista voi sen sijaan pahimmassa tapauksessa olla jopa haittaa.

– Ihmiset voivat auttaa parhaiten lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, Korhonen muistuttaa.

Aiemmin viime viikolla Suomen Punainen Risti myönsi lahjoittajiensa tuella katastrofirahastosta 100 000 euroa kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioon Ukrainan konfliktin uhrien auttamiseksi.