Henkilön siluetti iltataivasta vasten.

Itsenäistyvät nuoret osaksi yhteiskuntaa

Kuva: Petter Korkman / ALL-YOUTH

Suomessa on 715 489 nuorta aikuista, jotka etsivät itsenäisiä elämänpolkujaan. Osa nuorista kiinnittyy yhteiskuntaan helposti, mutta monille osallistuminen ei ole itsestäänselvyys.

Kestävästi hyvinvoiva yhteiskunta on sellainen, jossa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin. Erityisesti heikommassa yhteiskunnallisessa asemassa olevien nuorten aikuisten äänet jäävät kuitenkin liian usein kuulematta.

Nuorten turvatalojen ja ALL-YOUTH-tutkimushankkeen yhteistyönä syntyneet Olla osana yhteiskuntaa -minidokumentit antavat puheenvuoron näille nuorille. Dokumenttielokuvissa turvataloilta apua hakeneet nuoret kertovat itsenäistymisen kokemuksistaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kutsuimme kuntavaalien alla kuusi vaikuttajaa katsomaan elokuvat. Sami Kieksi, Satu Olkkonen, Leif Hagert, Fatima Verwijnen, Elina Hirvonen ja Elina Pekkarinen kirjoittivat tai kuvasivat kirjeet, joilla he vastaavat nuorten ajatuksiin itsenäistymisestä, osallistumisesta ja vaikuttamisesta. Tutustu kirjeisiin ja minidokumentteihin alta.

Miten sinä edistät nuorten aikuisten asemaa kunnassasi?

Lue lisää teoksesta "Omana itsenä osa yhteiskuntaa - itsenäistyvät nuoret aikuiset kansalaisina".

Elokuvien sitaatit ovat suoria poimintoja ALL-YOUTH-tutkimushankkeen haastatteluaineistosta. Videoilla esiintyvät nuoret eivät liity tutkimukseen.

YouTube-upotuksen esikatselukuva
”Minä”: miten omaan itseen ja osaamiseen liittyvät asiat näyttäytyvät itsenäistymisen esteinä tai mahdollistajina? Video: ALL-YOUTH -tutkimushanke
YouTube-upotuksen esikatselukuva
”Sinä”: Miten turvallinen aikuinen, sinä, näkyy nuorten kertomuksissa? Video: ALL-YOUTH -tutkimushanke
YouTube-upotuksen esikatselukuva
”Hän”: millä tavalla itsenäistymiseen vaikuttaa itselle tärkeä kolmas osapuoli, vanhempi tai muu läheinen ihminen? Video: ALL-YOUTH -tutkimushanke
YouTube-upotuksen esikatselukuva
”Me”: mikä on ystävien ja lähiyhteisön merkitys itsenäistymisprosessissa? Video: ALL-YOUTH -tutkimushanke
YouTube-upotuksen esikatselukuva
”Te”: miten yhteiskunnan vaatimukset vaikuttavat itsenäistymisprosessiin? Video: ALL-YOUTH -tutkimushanke
YouTube-upotuksen esikatselukuva
”He”: miten nuoret kansalaiset arvioivat asemaansa yhteiskunnassa ja nuorille suunnattujen palveluiden toimivuutta? Video: ALL-YOUTH -tutkimushanke