21.12.2023

Kehitysjournalismipalkinnon saaneessa blogissa kuuluu afgaaninaisten ääni

Palkinnon ja tunnustusten saajat.
Kuva: Ida Pimenoff

Vuoden 2022 kehitysjournalismipalkinnon 24. tammikuuta vastaanottanut Learning Together -verkoston aktiivi Eeva Koskinen kertoo suomalaisten ja afganistanilaisten naisjournalistien yhteistyöstä.

Palkitussa Afgaaninaisen katse -blogissa afganistanilaiset naisjournalistit kertovat tarinoita Afganistanista, ja suomalaiset journalistit kääntävät ja editoivat tekstit suomalaiselle yleisölle. Blogi on ilmestynyt Suomen Kuvalehdessä.

”Afganistanilaisten naistoimittajien blogi on valtava ponnistus, jossa ääneen pääsevät naiset itse, mediasisällön tekijöinä eivätkä vain kohteina. Afganistanin naisjournalistit valitsevat itse näkökulmat ja sen, miten ja mitä heistä puhutaan”, raati perustelee päätöstään.

Raati jakoi myös kaksi kunniamainintaa. Ensimmäisen saavat Zahra Karimy, Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen ja Juuso Koivisto Afganistan-sarjasta, jota Yle Kioski on esittänyt Tiktokissa.

”Yle Kioskin Tiktok-sarja Afganistanista ja sen asioista on kerännyt satoja tuhansia katsojia ja tuonut maailmaa tutuksi nuorille, jotka eivät Afganistania muuten välttämättä seuraisi. Laadukas sisältö voisi kiinnostaa aikuisiakin. Journalisti Zahra Karimy osaa paikallisia kieliä ja tuntee kulttuuria, mikä tuo sisältöön syvyyttä”, raati toteaa.

Toinen kunniamaininta myönnettiin Hanna Nordenswanille ja Liselott Lindströmille heidän Yle Ulkolinja -dokumentistaan ”Kenian sateenkaaren alla”. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämää valottava dokumentti näyttää niiden ihmisten elämää, joiden asema on kaikkein vaikein.

Liselott Lindström toimi myös raadin jäsenenä, joten hän jääväsi itsensä keskustelusta tältä osin. Muut raadin jäsenet olivat Tatu Blomqvist, Jaana Hirsikangas, Maria Manner, ja viime vuoden voittaja Karoliina Knuuti.

Kehitysjournalismin palkinnon jakavat vuosittain Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto.

Katso videolta palkittujen haastattelut:

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Vuoden 2022 kehitysjournalismipalkinnon vastaanottanut Learning Together -verkoston aktiivi Eeva Koskinen kertoo palkitun Afgaaninaisen katse -blogin taustoista.
YouTube-upotuksen esikatselukuva
Kehitysjournalismipalkinnon jakamisen yhteydessä myönnettiin kunniamaininta Hanna Nordenswanille ja Liselott Lindströmille heidän Yle Ulkolinja -dokumentistaan ”Kenian sateenkaaren alla”.
YouTube-upotuksen esikatselukuva
Zahra Karimy, Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen ja Juuso Koivisto saivat kehitysjournalismipalkinnon jakamisen yhteydessä kunniamaininnan Afganistan-sarjasta, jota Yle Kioski on esittänyt Tiktokissa.
Mediayhteistyö – Punaisen Ristin yhteystiedot
Mediayhteistyö – Punaisen Ristin yhteystiedot
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö