Poika Nälkäpäivä-keräyslippaan kanssa

Nälkäpäivä teidän koulussanne

Autetaan yhdessä, ole mukana! Suomessa ja maailmalla tapahtuu kaikenlaista yllättävää ja ikävääkin, mutta on olemassa toimiva keino auttaa: Nälkäpäivä-keräys.

Seuraava Nälkäpäivä-keräys on syyskuussa. Lipaskeräys jalkautuu ympäri Suomen 26.-28.9.2024.

Keräykseen osallistuminen tarjoaa oppilaille loistavan tilaisuuden vaikuttaa omilla teoillaan asioihin sekä Suomessa että maailmalla. Haluamme erityisesti kannustaa oppilaita toimimaan yhdessä, kokeilemaan auttamista ja oppimaan samalla hyödyllisiä ihmissuhde- ja kaveritaitoja.

Löydät tältä sivulta vaihtoehtoja keräyksen toteuttamiseen, sekä linkit valmiisiin materiaaleihin. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kun ihmiset lahjoittivat rahaa ryhmämme lippaaseen, olin iloinen ja koin onnistuneemme.
Nälkäpäivä-keräykseen osallistunut oppilas

Vinkit koulujen Nälkäpäivään

Keräys onnistuu parhaiten, kun teet yhteistyötä oman paikkakuntasi vapaaehtoisen kanssa. Häneltä voit lainata keräystarvikkeita ja saat käytännön vinkkejä. Hän auttaa myös rahojen tilittämisessä.

Lähimmän vapaaehtoisen yhteystiedot löydät kouluusi elokuun lopulla saapuvasta Nälkäpäivä-kirjeestä. Voit tarkistaa ne myös piiritoimistosta.

Mikäli mieleesi nousee yleistä kysyttävää Nälkäpäivästä tai Punaisen Ristin toiminnasta, keskustoimisto auttaa sinua sähköpostitse.

Keräys ei tuota toivottua tulosta, elleivät oppilaiden huoltajat ja lähipiiri ole siitä tietoisia. Muista siis tiedottaa keräyksestä koteihin hyvissä ajoin.

Valmiit infokirjeet, Wilma-viestit ja muut materiaalit voit ladata aineistopankistamme.

Jos haluat pitää aamunavauksen Nälkäpäivä-keräyksen yhteydessä, hyödynnä infopaketteja, jotka löydät aineistopankistamme.

Infopakettien avulla voit myös kertoa keräyksestä oppilaille ja huoltajille.

 

Osallistu Nälkäpäivään järjestämällä koulussa myyjäiset, disko tai ulkoilutapahtuma. Lahjoita tapahtuman tuotto keräykseen.

Esimerkiksi Martinkallion koulussa oppilaat poimivat liikuntatunnilla mustikoita, jotka leivottiin kotitaloustunnilla muffineiksi. Ne myytiin koulun sisäisissä myyjäisissä. Projekti tuotti huikeat 500 euroa.

Myös lipaskeräyksen voi toteuttaa koulun sisällä keräten. Toimi näin:

 • Ota yhteyttä piiritoimistoon ja tarkista kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.
 • Saat muoviset keräyslippaat ja muut tarvikkeet lainaksi paikkakuntasi vapaaehtoisilta.
 • Pyydä tarvittaessa myös Nälkäpäivä-julisteita ja kiitos-tarroja.

Rahojen tilitys: Vapaaehtoinen, jolle palautat keräysvälineet, huolehtii lippaisiin kertyneiden varojen tilittämisestä Punaiselle Ristille.

Kun valitset syys- tai lokakuussa toteutettavan päivätyökeräyksen eli taksvärkkipäivän kohteeksi katastrofirahaston, päivän palkat lasketaan osaksi Nälkäpäivä-keräyksen tulosta. 

Yläkoulun ja toisen asteen oppilaat hankkivat yhdeksi päiväksi työpaikan paikallisesta yrityksestä tai sopivat työskentelevänsä kotona.

Alakoululaiset voivat tehdä sopeutetun päivätyön. Siinä oppilaat tekevät vapaa-aikana pienen koti- tai pihahomman, jolle on opettajan johdolla sovittu hinta.

Rahojen tilitys: Vanhemmat ja työnantajat maksavat päivätyön palkat joko tilisiirtona tai MobilePaylla suoraan Punaiselle Ristille.

Tutustu päivätyökeräyksen toimintaohjeisiin.

Perusta Nälkäpäivän digikeräys ja kerää lahjoituksia oppilaiden ja opettajien lähipiiriltä.

Katso ohjeet keräyksen perustamiseen ja muokkaamiseen.

Digikeräystä kannattaa tukea ahkeralla viestinnällä:

 • Aseta keräykselle tavoite, joka on mahdollinen saavuttaa. Tavoitteeseen pääsemisestä tulee hyvä mieli sekä kerääjille että lahjoittajille.
 • Keräykseen kannattaa laittaa pesämuna, se edistää lahjoittamista.
 • Jaa keräyksen lahjoituslinkkiä toistuvasti somessa ja sähköpostilla.
 • Kerro lahjoittajille keräyksen kohteesta ja kannusta lahjoittamaan.
 • Kiitä lahjoituksista ja kerro saavutetusta tuloksesta.

HUOM! Jos haluat heti keräystä perustaessasi lahjoittaa siihen, muista kirjautua ensin ulos keräyksen ylläpitäjän sivulta, ja tee lahjoitus vasta sen jälkeen.

Rahojen tilitys: Digikeräyksen tuotto siirtyy automaattisesti Punaiselle Ristille.

Sovi Punaisen Ristin vapaaehtoisten kanssa, miten oppilaat voivat osallistua keräystapahtumaan koulun ulkopuolella.

Töölön yhteiskoulun lukion ykkösluokkalaiset olivat viime vuonna mukana keräyksessä ja saavuttivat muhkean tuloksen, lähes 2700 euroa. Oppilaat pitivät tapahtumaa kivana mahdollisuutena tehdä jotakin uutta ja hyvää.

Oppilaille sopiva keräyspaikka on esim. koulua lähellä olevan kaupan edusta tai läheisen kauppakeskuksen aula.

Ota yhteyttä lähimpään piiritoimistoon ja tarkista kuka organisoi keräystä paikkakunnallasi.

Rahojen tilitys: Vapaaehtoinen, jonka kanssa sovit keräämisestä, huolehtii lippaisiin kertyneiden varojen tilittämisestä.

Martinkallion koulussa oppilaat poimivat liikuntatunnilla mustikoita, jotka leivottiin kotitaloustunnilla muffineiksi. Ne myytiin koulun sisäisissä myyjäisissä. Projekti tuotti 500 euroa Nälkäpäivä-keräykseen.

"Kaiken kaikkiaan kiva tapahtuma ja mahdollisuus tehdä jotakin uutta ja hyvää." Tobias

"Koko päivän ajan oli tosi hyvät tunnelmat ja hyvä yhteishenki." Laura

Porin Lyseon koulu järjesti perinteisen taksvärkkipäivän, jonka kohteeksi valittiin Nälkäpäivä-keräys. Oppilaat hankkivat itselleen työpaikan tai jäivät kotiin tekemään esim. puutarha- tai kotitöitä. Palkkarahojen kerääminen toteutettiin kätevästi digikeräyksellä. Projekti onnistui mahtavasti ja tuotti Nälkäpäivään yli 2000 euroa.

"Se tuntui hyvältä, kun tietää, että rahat menevät hyviin käsiin ja niillä autetaan muita." Samuel

Töölön yhteiskoulun lukion ykkösluokkalaiset jalkautuivat kupungille keräyslippaiden kanssa ja saavuttivat hyvän tuloksen, lähes 2700 euroa.

"Oli ilo nähdä, miten moni oli valmis ja halusi lahjoittaa Nälkäpäivä-keräykseen. Yllätyimme positiivisesti siitä, kuinka paljon loppujen lopuksi keräsimmekään." Saara

Munkkiniemen yhteiskoulussa on perinteisesti järjestetty lipaskeräys, mutta nyt haluttiin kokeilla kätevää digikeräystä. Oppilaat toivat keräystä esiin monin tavoin:

 • pitämällä päivänavauksen keskusradiossa 
 • haastamalla koulun henkilökunnan mukaan keräykseen
 • tekemällä koulun some-kanaviin keräyksestä kertovia julkaisuja
 • laittamalla koulun seinille keräyksestä kertovia julisteita
 • luomalla Nälkäpäivä-aiheisen Kahoot-pelin, jota pelattiin oppituntien alussa
 • pyörittämällä koulun ruokalassa Nälkäpäivästä kertovaa diaesitystä

Keräyksen suosio oli iloinen yllätys. Tavoitteeksi asetettu 1000 euroa saavutettiin reilussa viikossa. Munkan koulu aikoo jatkossakin käyttää digikeräystä perinteisten lippaiden rinnalla.

"Tällaisia keräyksiä on pidettävä useammin. Se tuo ihmisiä yhteen sekä tuo sellaisen tunteen, että on onnistunut jossakin." Sanni

 

 

Toteuta Nälkäpäivä-keräys koulussasi niin, etteivät oppilaat joudu sen vuoksi eriarvoiseen asemaan.

Jos keräät lippaisiin koulun sisällä, sijoita keräyspiste paikkaan, jossa halukkaat voivat osallistua keräykseen esteettä ja turvallisesti. Keräyslippaat ja muut keräysvälineet ovat aina koulun henkilökunnan vastuulla.

Mikäli lähdette keräämään koulun ulkopuolelle, alakoululaiset liikkuvat aina aikuisen kanssa. Yläkoululaiset voivat kerätä pareittain, toisen asteen oppilaat itsenäisesti.

Koulu tekee Nälkäpäivä-keräyksen Punaisen Ristin keräysluvan alaisena ja kaikki kerätyt varat on tilitettävä järjestölle.

Oppimateriaalipalvelustamme löydät helppokäyttöiset ja maksuttomat digimateriaalit, joita voit halutessasi hyödyntää keräyksen yhteydessä.

Tarjolla on globaalikasvatukseen liittyviä teksti-, kuva- ja videoaineistoja sekä erilaisia tehtäviä. Oppimateriaalit sopivat kaikenikäisille oppijoille. Materiaalien avulla voit rakentaa esimerkiksi laajemman teemaviikon tai monialaisen oppimiskokonaisuuden.

Esimerkkejä materiaaleista:

 • Lyhyt johdatus siihen, miksi ja ketä Punainen Risti auttaa.
 • Keskustelutehtäviä auttamisen ja avun saamisen merkityksestä.
 • Tarinoita maailmalta: Taifuunin tuhoja Filippiineillä, koulunkäyntiä kuivuuden keskellä Swazimaassa ja hygieniatietoutta Malawissa.
 • Toiminnallista lisämateriaalia: piirtämistä ja askartelua, koodausta ja sanataidetta.

Kun keräys on ohi, muista kiittää kerääjiä ja lahjoittajia.

Valmiit diplomit, infokirjeet ja Wilma-viestit voit ladata aineistopankista.

Kiittäessä on hyvä tilaisuus myös kertoa, millaisen tuloksen keräys tuotti.

 • Muovisiin lippaisiin kerätyn rahamäärän saat tietoosi vapaaehtoiselta, jolta lainasit lippaat. Huom! Muista sopia tuloksen ilmoittamisesta etukäteen vapaaehtoisen kanssa.
 • Päivätyön tulosta voit tiedustella keräyksen jälkeen osoitteesta keraykset@redcross.fi
 • Digikeräyksen tuloksen näet reaaliaikaisesti keräyssivulta.

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.

Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia.

Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Suomessa:

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 180 €: vaatteet tulipalossa kotinsa menettäneelle

Peräkärryllä liikuteltava valmiusyksikkö: Auttaessaan hätätilanteissa vapaaehtoiset tuovat paikalle liikuteltavan valmiusyksikön. Yksiköitä on ympäri Suomea, ja niitä varustellaan katastrofirahaston lahjoitusten avulla:

 • 5 €: huopa
 • 13 €: metallinen bensakanisteri
 • 87 €: kantopaarit loukkaantuneelle
 • 149 €: akkuporakone

Maailmalla:

 • 9 €: ruokapaketti perheelle viikoksi katastrofialueelle
 • 17 €: äitiyspakkaus katastrofin keskelle
 • 60 €: antibiootit kolmellekymmenelle lapselle

Kenttäsairaala voidaan lähettää katastrofialueelle, minne päin maailmaa tahansa. Sairaalatarvikkeet hankitaan lahjoitusten avulla:

 • 4,4 €: rautalisä synnyttäneelle
 • 100 €: haavan ompelusetti
 • 620 €: korvalamppusetti vuoden tarvikkeilla
 • 4 100 €: potilasmonitori lisätarvikkeineen leikkaussaliin
 • 29 000 €: leikkauspöytä lisäosineen

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä Suomessa

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista”.

Marraskuussa 1980 Pälkäneellä kuhisi. Punaisen Ristin Pälkäneen osasto oli haastanut koko kylän säästämään ruokakuluissaan yhden päivän ajan ja lahjoittamaan säästyneet varat Afrikan nälkäänäkeville. Lahjoitustapoja oli paljon, mm. lipaskeräys, soppamyyntiä ja kirkkokonsertti.

Keräys käynnistettiin poikkeusoloissa, sillä lehtilakko vaikeutti keräyksestä tiedottamista. Koululaisten mukana viesti keräyksestä kuitenkin kulki yli tuhanteen kotiin ja tempaus onnistui yli odotusten.

Jo seuraavana vuonna se laajeni valtakunnalliseksi ja sai nimen Nälkäpäivä. Nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Nälkäpäiväkeräys Pälkäneellä 26.11.1981 Kuva: Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto

Nälkäpäivänä on kerätty jo lähes 100 miljoonaa euroa. Lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua niin maailmalla kuin Suomessakin.

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteys piiritoimistoon, niin saat tietää kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.

Mikäli mieleesi nousee yleistä kysyttävää Nälkäpäivästä tai Punaisen Ristin toiminnasta, keskustoimisto auttaa sinua sähköpostitse.

 

Haluatko vinkkejä oppituntien ja tapahtumien suunnitteluun?